NYHETSARKIVET
19 nov 2013 12:13
SSNf om Säpo-debatten: Vi ser till att våra medlemmar följer lagen
Svenska Stadsnätsföreningen, som har tecknat ett ramavtal för sina medlemmar med Maintrac om en lösning för att följa datalagringsdirektivet, ser inga problem med att man tycks vara den enda aktören som inte ifrågasätter Säpos automatiserade tillgång till delar av data- och telefontrafiken i Sverige. Det säger Mikael Ek, vd för SSNf, till Telekomnyheterna.

– Datalagringsdirektivet omfattar en lag som säger att vi måste lagra trafik och då de flesta stadsnät är för små för att kunna hantera detta själva så har vi handlat upp en tredjepartsleverantör, det vill säga Maintrac, som har i uppdrag att ta fram det gränssnitt som krävs för att följa lagen. I dag görs det här arbetet av säkerhetsklassad personal hos Maintrac, men över tid så kommer det att automatiseras, säger Mikael Ek och fortsätter:

– Vi tycker dock att det är bra att det är en debatt kring det hela eftersom det är viktigt att det finns en fungerande kedja av beslut och instanser bakom Säpo, så att de inte godtyckligt kan plocka data ur systemen. Men det handlar ytterst om ett politiskt beslut. Vi är lyhörda och kommer överväga om vi ska låta Maintrac göra en löpande granskning av varje begäran även efter ett automatiserat införande.

Enligt Mikael Ek så är det även viktigt att påpeka att den information som lämnas ut endast handlar om hur trafik sker, ingen kommer att få tillgång till innehållet i mejl eller andra kommunikationstjänster genom denna automatiserade lösning och dessutom kommer all information att raderas efter sex månader.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561