NYHETSARKIVET
13 feb 2018 11:46
PTS vill införa sanktionsavgifter mot operatörerna
Post- och telestyrelsen vill införa sanktionsavgifter för att få operatörer att följa e-komlagens regler. Det framgår av en rapport som myndigheten presenterade i går.

"För att skapa större incitament för operatörer att göra rätt från början, t.ex. genom att säkerställa att avtalsvillkor, driftsäkerhet och hanteringen av uppgifter följer gällande regler, föreslår PTS nu att myndigheten får möjlighet att ta ut sanktionsavgifter. Avgiften kan baseras på t.ex. hur länge ett visst regelbrott pågått", skriver PTS i ett pressmeddelande.

"Att kunna utfärda ett föreläggande är bra, men vi ser att det inte alltid är tillräckligt effektivt för att garantera användarna den funktionalitet som lagen föreskriver. Som det är idag kan operatörerna invänta PTS tillsynsbeslut innan de behöver rätta ett felaktigt agerande. Det vore därför bra med ett mer effektivt sanktionsmedel som motiverar aktörerna att göra rätt från början. Vi tror att redan införandet av sådana regler kan ge god effekt. Möjligheten att ta ut liknande sanktionsavgifter finns redan inom andra områden och sektorer, till exempel energi- och finansmarknaden", säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS, i en kommentar.

Vill du läsa hela rapporten "Förstärkta befogenheter för tillsynsmyndigheten på området elektronisk kommunikation": så finns den att ladda hem här: Läs mer
TIPSA EN VÄN
Mats Sjödin
chefredaktör Telekomnyheterna
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561