NYHETSARKIVET
15 feb 2019 12:59
Marie Ehrling: Hoppas domen är slutpunkten
Det är nu min förhoppning att dagens dom är en slutpunkt på ett smärtsamt och kostsamt kapitel i Telia Companys historia. Det säger Marie Ehrling, styrelseordförande Telia Company, i ett uttalande i samband med dagens friande dom i Stockholms tingsrätt.

"Jag välkomnar att tingsrätten nu meddelat sin dom. Även om Telia Company inte har varit en del av tingsrättens mål mot de tre tidigare Telia-anställda, har det naturligtvis påverkat bolaget. Det är en del av en lång process som startade redan år 2012. Vår ambition har under hela denna period varit att på ett så transparent sätt som möjligt samarbeta med de berörda myndigheterna. För Telia Company, och för enskilda individer, har etableringen i Uzbekistan som inleddes 2007, fått mycket allvarliga konsekvenser. Företaget tog sitt ansvar för att fel hade begåtts enligt amerikansk och nederländsk lagstiftning i och med uppgörelsen i september 2017. Det är nu min förhoppning att dagens dom är en slutpunkt på ett smärtsamt och kostsamt kapitel i Telia Companys historia", säger Marie Ehrling.

Telia Companys del i detta mål har handlat om till vilket land företagets förverkade vinster från verksamheten i Uzbekistan ska betalas till - Nederländerna, Sverige eller USA. Dagens dom innebär att 208,5 miljoner USD kommer att betalas till Nederländerna eller USA. Beloppet innebär inte någon finansiell exponering för Telia Company utan är en del av de 965 miljoner USD i böter och förverkande av vinster som Telia Company gick med på att betala till berörda myndigheter i den globala uppgörelsen 2017 gällande historiska transaktioner i Uzbekistan. De förverkade vinsterna uppgick till totalt 417 miljoner USD, varav 208,5 miljoner USD redan har betalats till den amerikanska finansinspektionen, SEC.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561