NYHETSARKIVET
9 okt 2019 12:08
Ericsson om 5G-kontraktet med Telia i Norge
För Ericsson var gårdagens affär med Telia i Norge viktig ur flera perspektiv. Det berättar Jenny Lindqvist, chef för Norden och Centraleuropa på Ericsson, i en intervju med Telekomnyheterna.

- Vi på Ericsson har en lång gemensam historia med Telia och Norden är en viktig marknad för oss. Den här affären gör oss till single vendor på mobilsidan i Norge vilket är viktigt både för oss, och när det gäller för Telia att optimera sin performance i näten, säger Jenny Lindqvist, som också gläds åt att affären fått stor uppmärksamhet även bland de nordiska ministrarna.

– 5G var en viktig punkt vid det nordiska ministermötet i Sverige förra året och Norge har arbetat hårt för att ligga i framkant när det gäller att komma igång med 5G.

Hittills har Ericsson kammat hem två viktiga 5G-kontrakt i Norden. I våras tecknade man avtal med TDC i Danmark och nu med Telia i Norge. I båda avtalen har man petat bort Huawei som leverantör.

Redan under nästa år ska Telia i Norge vara igång med de första kommersiella 5G-tjänsterna och målsättningen är att Telia och Ericsson ska ha nationell 5G-täckning 2023.

- En viktig parameter i den här affären är spektrumsharing, som gör det möjligt att använda både lågband och högband för att optimera hastighet och täckning över alla de mobilfrekvenser som Telia har tillgång till på den norska marknaden.

Ericsson är för närvarande igång med kommersiell 5G i 19 kundnät på 15 olika marknader i fyra olika kontinenter.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561