NYHETSARKIVET
14 mar 2019 13:13
Mats kommenterar: Lagen gynnar bara Ericsson och Nokia
När både jag och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman växte upp var det ryssen vi var rädda för. Nu är det kineserna och när vi ska skydda oss mot fienderna gäller det att fäktas med den stora värjan, åtminstone om vi ska dra slutsatser av ministerns senaste utspel.

Trots att 5G är en teknik som kommer att kunna användas på många olika frekvensband - inte minst de band som redan i dag används för 2G, 3G och 4G, så vill ministern nu införa nya lagar och säkerhetskrav inför den frekvensauktion i 2,3 och 3,5 GHz-banden som är planerad till december månad i år. Så varför det är så viktigt inför just denna auktion och inte när det gäller alla frekvensband kan man undra?

De som ska garantera säkerheten är operatörerna själva och frågan är vem som ska avgöra vad som är säkert och inte, vilket kan bli en känslig fråga när det kommer att bli stora pengar som står på spel.

Dessutom kan man fundera över vad som händer om, vem det nu är, kommer fram till att ett nät är osäkert. Vem ska då stå för de ekonomiska konsekvenser detta kommer att innebära för operatören?

Min tes är att gårdagens utspel har föregåtts av ett hårt lobbyarbete från Ericsson och Nokia. De bolagen är nämligen de som har mest att tjäna på den här lagen som i praktiken kommer att innebära att operatörerna inte kommer att våga köpa nät av några kineser, med risk att för att, vem det nu är, ska konstatera att de ska tvingas byta sina nät. Den osäkerheten skulle också kunna påverka bolagens aktiekurser när det gäller de riskbedömningar som analytikernas gör.

Och ytterst kan man väl också undra om det verkligen behövs någon lag mot osäker teleinfrastruktur? Om det skulle komma fram att en operatör hade osäkra nät så skulle kunderna ändå lämna den operatören, vilket jag tror att operatörerna ser som ett nog så stort hot.

Mats Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561