NYHETSARKIVET
13 dec 2019 12:13
Telenor valde Ericsson för norska 5G-radioaccessnätet
Det blir Ericson som får uppdraget att modernisera och bygga Telenors 5G-radionät i Norge. Det meddelade Telenor i dag på förmiddagen. Samtidigt meddelar Telenor att de kommer att fortsätta nyttja utrustning från Huawei för att vidareutveckla 4G-nätet och uppgradera 5G-täckningen på vissa platser i Norge. "Detta för att säkra att Telenors kunder har de bästa mobilupplevelserna och fortsatt kan njuta av att ha ett snabbt och pålitligt mobilnät medan moderniseringen pågår", skriver Telenor.

"Vi förväntar oss att 5G blir den teknik som kommer att förändra bolaget mest under de närmaste tio åren. Vi har nu genomfört en grundlig process för att värdera alla de stora nätleverantörernas möjligheter att leverera på Telenors krav för framtidens mobilnät. I anbudsprocessen för 5G-radionätet i Norge har vi lagt vikt på faktorer som teknisk kvalitet, möjlighet att innovera och modernisera mobilnätet, kommersiella frågor och utöver det har vi gjort grundliga säkerhetsutvärderingar. Utifrån denna omfattande och helhetliga bedömning har vi bestämt oss för att ta in en ny partner för detta viktiga teknikskifte i Norge", säger Sigve Brekke, vd för Telenor, i en kommentar.

Radionätet är det yttre lagret i mobilnätet, vilket säkerställer kunderna kopplas upp. Det inre skiktet, ofta kallad kärnnätverket, uppgraderas i samarbete med Nokia och Ericsson, som tidigare meddelats. I kärnnätet produceras kundtjänster och tjänsterna levereras via radionätet. Hela mobilnätet, inklusive kärnnätverket, planeras, drivs och hanteras av Telenor.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561