NYHETSARKIVET
16 dec 2019 12:08
Tre inviger publikt 5G-nät i södra Stockholm i dag
Mobiloperatören Tre blir först ut med ett publikt 5G-nät i Sverige. Nätet som består av 14 sajter täcker ett område från Östberga i väst till Hammarbyhöjden i öster och till en början kommer 100 konsumenter att släppas in i nätet.

– Utrullningen av 5G i Sverige har gått alldeles för sakta och försenas ytterligare. Vi vill inte vänta längre utan komma igång och lära oss mer om tekniken och dess möjligheter tillsammans med konsumenterna. Att vara först med ett publikt 5G-nät på kommersiella frekvenser är ett mycket spännande steg i utvecklingen mot 5G i Sverige, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige, till Telekomnyheterna och tillägger:

- För oss är det också viktigt att vi kommer igång under 2010-talet.

De 100 personer som väljs ut blir en viktig del av Tres lärande om 5G. De kommer att få en 5G-router installerad och bjuds under våren in till flera events för att utforska 5G, till exempel genom att testa 5G-telefoner, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som blir möjliga över 5G.

– Vi arbetar febrilt med att få loss fler routrar och telefoner för att kunna utöka antalet kunder i nätet, säger Haval van Drumpt.

TN: PTS har ännu inte givit någon ny tidsplan för 5G-auktionen. Hur ser ni på det?

- Vi vill såklart att alla myndigheter som är involverade i processen kring 5G-licensieringen ska skynda på. Det är viktigt att vi kommer igång med 5G på bred front i Sverige. Den kontakt vi har haft med PTS kring den här satsningen har varit mycket positiv, säger Haval van Drumpt.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561