NYHETSARKIVET
14 feb 2020 12:09
Mats kommenterar: Nu återstår bara Turkcell-problemet…
I dag klappar man händerna och jublar på Telias huvudkontor i Solna. Äntligen är den sjunde och sista operatören i det forna affärsområdet Eurasien såld. Det har tagit fyra och ett halvt år att bli av med verksamheterna och den senaste affären är kanske den mest tveksamma med tanke på hur många träffar man får på Google när man söker på "Binod Chauhary corruption".

Men utöver det bekymret så finns ett som är lite tuffare när det gäller Telias exponering i Asien. Turkcell. Telia är med sina 24 procent största enskilda ägare i Turkcell. Aktier man äger genom Turkcell Holding, varvid man ser detta som ett intressebolag och inte en operativ verksamhet. Ägandet är dock, och har länge varit, ett bekymmer för Telia. Några av oss minns fortfarande när dåvarande vd:n Anders Igel blev kvar i Istanbul i maj 2005, när han försökte få Cukorova att skriva under ett avtal som skulle göra Telia till majoritetsägare i Turkcell. Cukorova.

"Villkoren är klara sedan länge. Vi är i Istanbul för att träffa dem, men de vill inte", sade Anders Igel i en kommentar då.

I dag är problemet det omvända. Låsningarna i Turkcell gör att Telia inte kan bli av med sina aktier.

Så även om problemet Eurasien nu är slut så är det ändå långtifrån slut för Telia.

Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561