NYHETSARKIVET
6 mar 2020 11:56
SJ och operatörerna på kollissionskurs om täckning på tåg
Det tycks råda oenighet mellan Sveriges största tågoperatör SJ och mobiloperatörerna om hur mobiltäckningen ombord på tågen ska bli bättre. Det visar en rundringning som Telekomnyheterna har gjort efter gårdagens möte mellan infrastrukturminister Tomas Eneroth, digitaliseringsminister Anders Ygeman, mobiloperatörerna och tågbranschen.

Medan SJ helst vill operatörerna ska förbättra sin kapacitet efter spåren, så att deras lösning med wifi-ombord blir bättre, så anser mobiloperatörerna att tågoperatörerna borde hjälpa till med repeaterlösningar, för bättre mobiltäckning ombord på tågen.

SJ:s wifi-lösning bygger på att de med ett abonnemang från varje operatör förser tåget med bredband oavsett vilken operatör som har täckning eller inte. Fördelen med denna lösning är att resenärerna har täckning oavsett vilken operatör som har täckning där tåget befinner sig. Med repeaterlösningen förbrukar kunderna sin egen mobildata och har bara tillgång till mobildata när den egna operatören har täckning, men fördelen är en bättre datakapacitet när det finns mobiltäckning.

Om ett par månader ska parterna mötas igen för att se om de lyckats komma närmare en lösning i frågan.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561