NYHETSARKIVET
24 maj 2020 07:17
EXTRA Svenskt 5G-krig: Tele2 slår på 5G i dag
Det råder helt plötsligt fullt 5G-krig i Sverige. Detta trots att de första 5G-frekvenserna inte kommer att auktioneras ut förrän i November i år. I går bjöd Telia in till en presskonferens som man ska hålla tillsammans med Ericsson på måndag, där man ska visa sitt nya 5G-nät som ska täcka centrala Stockholm och vara i full gång innan midsommar. Något man kallade det första stora publika 5G-nätet i Sverige.

I dag på morgonen kontrar Tele2 och meddelar att man har slagit på "Sveriges första 5G-nät" och att deras kunder inom kort kommer att få tillgång till hastigheter på över 1 Gbit/s i Stockholm Göteborg och Malmö.

Tele2 nämner dock inget om vilken nätleverantör man har använt sig av och när det gäller frekvenser så skriver man bara att man använder det så kallade C-bandet.

"Staten har dragit ut på den planerade auktionen av 5G-frekvenser i Sverige vilket är beklagligt då 5G-utbyggnaden är central för att driva på digitaliseringen av såväl offentlig som privat sektor. På Tele2 beslutade vi oss därför för att köpa till ytterligare frekvenser för att få 80 MHz unika frekvenser på C-bandet, vilket gör att vi kan lansera riktig 5g redan innan sommaren", säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, i en presskommentar.

"Från och med 24 juni får alla kunder med ett Obegränsad-abonnemang hos Tele2 och en 5G-kompatibel telefon från Samsungs Galaxy S20-serie tillgång till Tele2s 5G-nät utan extra kostnad. Fler erbjudanden i samarbete med andra ledande mobiltillverkare kommer lanseras framöver och utbyggnaden av 5G-nätet kommer ske successivt i resten av landet", skriver Tele2.

Frågan är nu alltså vilka kunder som kommer att först ut att använda 5G i Sverige. Tele2 som nu säger sig vara först ska släppa in kunderna den 24 juni medan Telia har lovat att lansera innan midsommar, som infaller den 19 juni. Därtill lanserade ju Tre sitt 5G-testnät, som täcker delar av södra Stockholm, redan i mitten av december förra året

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561