NYHETSARKIVET
25 maj 2020 13:26
Anders Nilsson: Vi är ensamma om att leverera 1Gbit/s
Som en del av helgens pr-krig kring vem som egentligen är först igång med 5G gick Tele2 igår ut med att man redan slagit igång nätet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Telekomnyheterna fick en pratstund med bolagets vd och koncernchef Anders Nilsson:

TN: Ni slår på nätet nu men släpper inte in kunderna förrän den 24 juni, vad beror det på?

- Är du kund hos Tele2 och har abonnemanget Obegränsad, så kan du använda nätet redan nu om du har en telefon som är kompatibel med 5G. Vi kommer att se till att man kan köpa telefoner från oss, som är certifierade för nätet, från den 24:e juni. Redan nu har vi 3,5 GHz-spektrum. Dels har vi det sedan tidigare och dels har vi köpt mer spektrum vilket gör att vi har 80 MHz i Stockholm som i sin tur innebär att vi kan ge en fullödig 5G-upplevelse. För det kräver att man har så mycket bandbredd vad jag förstår. Och det innebär att du kommer att få hastigheter på över 1 Gbit/s.

TN: Innebär det att det bara är i Stockholm ni har 80 MHz och att det är mindre i Göteborg och Malmö?

- Ja precis.

TN: Ni har ju köpt bolaget Celestine Hill Communications som hade 3,5 GHz-frekvenser i Stockholm. Vad fick ni betala?

- Hur mycket Net4Mobility fick betala för Celestine Hill Communications är inte offentligt.

TN: Vad använder ni för nätleverantör?

- Vi använder våra befintliga leverantörer, bland annat Huawei och Nokia, som vi ju även använder för 4G. Vi är mitt i upphandlingen av 5G-leverantör för Net4Mobility, så det är ännu inte klart vilken leverantör vi kommer att använda där, säger Anders Nilsson.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561