NYHETSARKIVET
2 jun 2020 12:27
Utredning föreslår registrering av kontantkort 1 januari 2022
Regeringens utredare Sigurd Heuman föreslår att de svenska kontantkorten ska registreras från och med den 1 januari 2020. Det framgår av den utredning som han överlämnade till inrikesminister Mikael Damberg i går.

Enligt förslaget ska registreringsskyldigheten omfatta sådana kontantkort som ger tillgång till telefonitjänster eller internetanslutningstjänster och som kan användas för samtal, sms eller surf. De uppgifter som ska registreras om en person som har ett kontantkort är personens namn, adress, personnummer eller motsvarande och nummer för tjänsten. I samband med registreringen ska en identitetskontroll utföras. Registreringsplikten föreslås omfatta såväl nya kontantkort som sådana som redan har tagits i bruk.

Promemorian innehåller också förslag som syftar till att effektivisera operatörernas utlämnande av uppgifter om elektronisk kommunikation till de brottsbekämpande myndigheterna. Promemorian ska nu remitteras.

"När mobiltelefoner förekommer i samband med brottslig verksamhet är det i princip alltid oregistrerade och anonyma kontantkort som används. Det gör att polisen riskerar att gå miste om viktig och ibland avgörande information för att kunna utreda allvarlig brottslighet. Detta måste vi göra något åt", säger inrikesminister Mikael Damberg, i en presskommentar.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561