NYHETSARKIVET
3 jun 2020 12:04
Keolis testar 5G-koordinering av bussar med Telia och Ericsson
Kollektivtrafikkoncernen Keolis har inlett ett 5G-test tillsammans med bland annat Telia och Ericsson. Målet är testa hur ett system för fjärrövervakade 5G-uppkopplade fordon kan underlätta införandet av självkörande, elektriska fordon i städerna på ett säkert sätt.

"Detta är en spännande satsning där vi på allvar kan ta viktiga steg framåt i införandet av ett hållbart och effektivt transportsystem som fler kan dela på. Målet är att testa lösningen med fjärrövervakade 5G-uppkopplade självkörande bussar på ett antal platser runt om i Stockholm, däribland Kista och en unik plats i innerstaden och då även utan säkerhetsförare i fordonet", säger Jan Jansson, New Mobilities Manager på Keolis, i en kommentar.

Ambitionen är även att utrusta bussarna med uppkopplade infotainment-system för att uppdatera resenärerna om resan och annan viktig information. Via en app ska resenärerna till exempel kunna se var bussen befinner sig för att underlätta resandet.

Det är samverkansarenan Urban ICT Arena som projektleder initiativet med Keolis som bussoperatör. Den tekniska lösningen för det uppkopplade kontrolltornet står Ericsson för. Telia levererar uppkopplingen mot 5G-nätet i samarbete med Ericsson.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561