NYHETSARKIVET
5 jun 2020 11:14
Telia tar över Arjeplogs stadsnät den 18 juni
Telia kommer att ta över Arjeplogs stadsnät A-Net den 18 juni i år. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande från i går.

Redan 2017 tecknade Telia avtal om fiberutbyggnad med Arjeplog, som är Sveriges mest glesbefolkade kommun med sina 0,2 invånare per kvadratkilometer (Sahara-öknen har 0,4 invånare per kvadratkilometer). Då beviljades man även Sveriges då hittills största stödfinansiering på 45 miljoner kr i statligt bredbandsstöd för att bygga ut fibernätet i kommunen.

"Utbyggnaden av bredband i kommunen har dragit ut på tiden, men vi är nu glada över den överenskommelse vi träffat med Telia som vi ser är ekonomiskt försvarbar", säger kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt, i en kommentar.

Enligt Post- och telestyrelsens statistik har Arjeplogs kommun i dag 238 bredbandskunder i sitt eget nät. Telia kommer att bygga vidare på nätet med både fiber och FWA-lösning, enligt pressmeddelandet.

TN: Staffan Åkesson, CTO på Telia, det är första gången ni pratar om FWA i ett avtal med en kommun. Är detta ert första kommunala FWA-avtal?

– Vi har dialog och samarbete med flera kommuner kring FWA så Arjeplog är inte unikt. Men Arjeplog är ett mycket bra exempel på hur FWA, som ett komplement till fiber, gör det möjligt att erbjuda bra och stabil uppkoppling till så många som möjligt, säger Staffan Åkesson till Telekomnyheterna.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561