NYHETSARKIVET
18 aug 2020 11:52
Telia-färgat kring telekom i Omstartskommissionens förslag
I går presenterade den så kallade Omstartskommissionen, som skapats av Stockholms Handelskammare, sin slutrapport med konkreta förslag kring hur det svenska samhället och ekonomin ska komma tillbaka efter corona-krisen. Men förslagen kring telekom är klart färgade av Telia, som är den enda operatör som ställt sig bakom kommissionen i form av att vara partner.

Amy Loutfi, vicerektor för AI och professor i informationsteknologi, som står bakom rapportens förslag kring digitalisering, föreslår bland annat att den kostsamma fibersatsningen på landsbygden skrotas och att vi ser till att internet med bra prestanda blir tillgängligt i hela landet – oavsett om det är trådlöst eller via fiber.

Därtill föreslår hon ökad transparens och bättre strategier kring 5G:

"Regeringen behöver presentera en transparent plan som syftar till att tillgängliggöra tillräckligt mycket radiospektrum för att tjänsteleverantörerna ska kunna möta en växande efterfrågan. Det behövs en större öppenhet kring tidplaner och processer. Den information som finns på den nuvarande samlingssidan för regeringens 5G-planer är skrämmande skral, och det sägs väldigt lite om vilken påverkan regeringen förväntar sig att den nya tekniken kommer att ha. Offentliga 5G-nätverk är nu på plats. Som väntat är de stora städerna först ut, men om det ska finnas någon trovärdighet i en plan för ’infrastruktur för alla’, så behöver tydligare slutdatum och strategier presenteras", skriver hon i rapporten.

Andra bolag med koppling till telekom som ingår bland Omstartskommissionens partners är Ericsson och Microsoft.

Hela rapporten finns att ladda hem här: Läs mer
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561