NYHETSARKIVET
18 dec 2020 12:40
Telia tar till domstol för att stoppa konkurrens i Litauen
Telia har gått till domstol i Litauen för att hindra att konkurrenten Bité ska få ta över frekvenser som ägs av operatören Mezon, som Bité förvärvade i maj i år.

- Av allt att döma gör de detta för att hindra konkurrensen från oss, säger Bités vd Pranas Kuisys, till Telekomnyheterna.

Bité har varit utmanare på den litauiska mobilmarknaden sedan 2016 och beslutade i våras att förvärva den statliga fastnätsoperatören Mezon för 20 miljoner euro i en process där Telia var med som spekulant, men aldrig lade något anbud. Nu, ett halvår senare, tycks den litauiska marknadsdominanten Telia ha fått upp ögonen för affären och gör nu allt man kan för att hindra att Bité ska få ta med de frekvenser i 2,3, 2,6 och 3,5 GHz-banden som ingick i affären.

I förra veckan tog Vilnius District Administrative Court upp frågan men gav Telia nobben, varvid Telia i veckan överklagade frågan till Supreme Administrative Court of Lithuania.

- Telia är i dag den stora marknadsdominanten med 60 procents marknadsandel på fastnätsmarknaden och är därtill den enda aktören som kan leverera både mobila och fastnätstjänster. Men med den här affären kan vi konkurrera med dem på det området och då försöker de använda de legala processerna på ett otillbörligt sätt för att hindra konkurrensen, säger Pranas Kuisys och fortsätter.

- Vi tycker att det är anmärkningsvärt att Telia var med i processen kring försäljningen av Mezon, men var inte intresserade att delta i budgivningen, för att sedan, ett halvår senare försöka sätta käppar i hjulet för oss. Det var klart från början att dessa frekvenser, som används för Fixed Wireless Access, FWA, skulle ingå i affären och deras värde utgjorde en ansenlig del av den köpeskilling vi fick betala. Därför känns det konstigt när marknadsdominanten kommer och försöker ta ifrån oss dessa frekvenser i efterhand.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561