NYHETSARKIVET
30 jun 2021 12:30
Telia säljer 49% av ägandet i norska och finska mobilmasterna
Telia säljer 49 procent av ägandet i sina mobilmaster i Norge och Finland för drygt 7,3 miljarder kr, till ett konsortium bestående av Brookfield och Alecta. Det framgår av ett pressmeddelande i dag.

Redan i samband med sin kapitalmarknadsdag i januari i år meddelade Telia att man skulle skapa en ny enhet, Telia Asset Management, dit de norska och finska mobilmasterna skulle flyttas i samband med att man tittade på möjligheten att hitta delägare till dem. I mitten av april i år bekräftade Telia även att intresset var stort för de norska och finska masterna.

"Telia är en tydlig ledare inom digital infrastruktur och äger den största mastinfrastrukturen i Norden och Baltikum. Vi är mycket glada över att ingå ett strategiskt partnerskap med Brookfield och Alecta för att både kristallisera värdet och, ännu viktigare, hjälpa Telia att bättre utveckla sin infrastruktur. Både Telia och Brookfield/Alecta har en långsiktig, industriell syn på mastinfrastruktur som en grund för fortsatt digitalisering av regionen", säger Telias vd Allison Kirkby, i en presskommentar.

Bolaget meddelar att man inte att kommentera affären mer än så innan kvartalsrapporten den 21 juli, eftersom man är inne i en tyst period nu.

I Finland och Norge består Telias mastverksamhet av cirka 4 700 master med en total intäkt för 2020 på 88 miljoner euro och ett ebitda-resultat på 56 miljoner euro. Ersättningen på 722 miljoner euro motsvarar ett kassa- och skuldfritt värde om 1 524 miljoner euro för 100 procent av verksamheten. Priset representerar en EV/ebitda 2020-multipel på 27x.

Brookfields infrastrukturverksamhet äger och förvaltar tillgångar inom sektorerna olja/gas/elektricitet, transport, energi och datainfrastruktur i Nord- och Sydamerika, Asien Stillahavsområdet och Europa. Fonden äger och förvaltar 185 000 master i sex länder, inklusive Indien, Frankrike, Storbritannien och Nya Zeeland.

Telia Company har tagit rådgivning av Goldman Sachs, Roschier, Kvale, EY och Altman Solon.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561