NYHETSARKIVET
26 maj 2023 12:32
Mats kommenterar: PTS statistik visar det vi redan visste
"För första gången minskar antalet ringda minuter i mobilnäten. Samtidigt ökar användningen av de nya 5G-näten snabbt. Det visar rapporten Svensk telekommarknad 2022."

Så inleddes Post- och telestyrelsens pressmeddelande när årets marknadsrapport presenterades i går.

Men sätter man dessa två punkter i ett större sammanhang så är de inga direkta nyheter. Att samtalsminutrarna minskar igen efter pandemiåren 2020 och 2021 kommer inte som någon överraskning för någon. Och hade PTS berättat att 5G bara står för 1,1 procent av mobildatatrafiken så hade det förmodligen förvånat fler.

När jag tittar på mina egna bullets från rapporten så lägger jag märke till att många av dem handlar om att den nedåtgående trenden vad gäller intäkter nu har brutits. Inte heller det är särskilt förvånande med tanke på vilket rekordår vi hade inflationsmässigt i Sverige under 2022.

Kanske är det nu jag borde skriva att vi verkar i en ganska tråkig och förutsägbar bransch, men det tänker jag inte göra, för jag tycker faktiskt att det händer massor av spännande saker och de kommer vi säkert att kunna läsa ut mer av i nästa års rapport.

Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108