NYHETSARKIVET
7 jun 2023 11:23
Telenor: Företag alltmer oroliga över cybersäkerhet
Kännedomen om cybersäkerhet har ökat hos små och medelstora företag det senaste året, men det har även medfört en ökad oro. Samtidigt har andelen företag som blivit utsatta för cyberbrottslighet minskat, visar en ny enkätundersökning som Telenor gjort.

För andra året i rad har Telenor undersökt läget hos företag med 0-249 anställda om deras förberedelser för cyberangrepp.

"Jämfört med för ett år sedan har kunskapsnivån höjts och det är mycket positivt. Den ökade oron som kommer med större medvetenhet är bra, så länge den leder till att vi förbereder oss och jobbar proaktivt för att bättre kunna bekämpa cyberbrottsligheten", säger Jessica Levin, försäljningschef på Telenors företagsverksamhet.

Det senaste året har 74 procent uppgett att de hämtat in mer kunskap om cybersäkerhet, jämfört med 69 procent föregående år. Dessutom har 21 procent av respondenterna uppgett att de ökat sin budget jämfört med året innan.

Virusattacker och dataintrång är det som oroar mest, precis som under 2022.

"Alla verksamheter har sårbarheter och många blir utsatta för intrångsförsök. Genom att förbereda sig, ha koll på sårbarheterna och öva kan vi skydda oss bättre. En attack kan slå undan benen för både små och stora företag. Vi ser i undersökningen att tre av tio företag övar och ju större bolagen är, desto mer övar de. Men även små företag blir alltmer förberedda", säger Marcus Lundblad, säkerhetsexpert på Telenor.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108