NYHETSARKIVET
12 jun 2023 14:06
Blandade åsikter från marknaden om regleringsförslaget
Som väntat är alla större fibernätägare, förutom Teiia, negativa till dagens förslag samtidigt som tjänsteleverantörerna är positiva till förslaget. Det visar en rundringning som Telekomnyheterna har gjort till några av marknadens aktörer.

GlobalConnect:
- Vi behöver titta närmare på detta men vi kommer givetvis bidra i samrådet för att ta fram marknadsanalysen. Generellt anser vi dock att den fibermarkanden vi har idag är välfungerade och gynnar slutkonsumenterna, säger Philip Wagrowski, Head of Commercial Management på GlobalConnect, till Telekomnyheterna.

Svenska Stadsnätsföreningen:
- Den här frågan är viktig och påverkar hela branschen. Vi har väntat på besked från PTS under en längre tid så det är först och främst positivt att det äntligen finns ett förslag att ta ställning till. Vi kommer att använda kommande veckor åt att analysera vilka konsekvenserna väntas bli av förslaget och hur vi ställer oss till det, säger Camilla Jönsson, sakkunnig inom samhälle och politik, på Stadsnätsföreningen, till Telekomnyheterna.

Telia:
- Vi tycker att det här är ett steg i rätt riktning. Tidigare har endast Telia reglerats och det nya förslaget innebär nu att samtliga aktörer på marknaden får samma förutsättningar, säger Staffan Åkesson, CTO och nätchef på Telia Sverige, till Telekomnyheterna.

Telenor:
- Förslaget är bra eftersom det öppnar upp för möjligheten för fler att få tillträde till dagens lokala monopol vad gäller villafiber. För konsumenten skulle ökad konkurrens innebära högre kvalitet och bättre erbjudanden, säger Bjørn Ivar Moen, vd för Telenor Sverige, i en kommentar till Telekomnyheterna.

Tele2:
- Spontant ser det mycket bra ut. Vi ställer oss bakom den marknadsbeskrivning som finns och anser att det är viktigt att den stämmer överens med verkligheten vilket vi tycker att den gör, säger Carl-Johan Rydén, regulatoriskt ansvarig på Tele2, till Telekomnyheterna.

Telekomnyheterna har utan framgång sökt Open Infra för en kommentar.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108