NYHETSARKIVET
14 jun 2023 12:04
Tefficient: Länder med hög dataanvändning bättre på att få mer betalt
Ny statistik från analysföretaget Tefficient visar att länder med högst genomsnittlig användning av mobildata är de som nu börjat se en högre omsättningstillväxt per kund.

Tefficient ser att den genomsnittliga dataanvändningen fortsätter att stiga i princip överallt och har fortsatt analysera om operatörerna börjat få mer betalt eller om de bara ger bort mer data i sina abonnemang. Det har alltid varit en ganska jämn fördelning mellan länder där operatörer kunnat höja sin så kallade Average Revenue per User (ARPU) och så är fortsatt fallet. Däremot är det första gången Tefficient noterar att operatörer i länder där den genomsnittliga användningen är högst nu även ökar omsättningen per kund, alltså att de börjar få mer betalt per kund utan att behöva ge bort mer data, säger Fredrik Jungermann, Tefficients grundare och vd, till Telekomnyheterna.

Att Sverige har ganska låg genomsnittlig datanavändning och ingen ARPU-tillväxt är ingen nyhet. Konkurrensen är tuff och många vågar kanske inte höja priserna, men nyligen hände något som kanske visar tecken på en förändring.

Hallon och Vimla har lagt på 10 kronor på sina abonnemang utan att för den delen även höja datamängden.

- Det kanske är ett första tydligt tecken på ett litet trendskifte på den svenska marknaden, säger Jungermann till Telekomnyheterna.

Enligt analysen är marknader där operatörerna lyckats få mer betalt för den ökade dataanvändningen; Finland, Lettland, Taiwan, Kroatien, Litauen, Danmark, Indien, Turkiet, Frankrike, Singapore och Hong Kong.

Läs hela analysen från Tefficient här. Läs mer


Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108