NYHETSARKIVET
16 jun 2023 12:13
Ryssland ser inga hinder att förstöra andra länders sjökablar
Ryssland anser att västmakterna var inblandande i förstörelsen av Nord Stream och därför är det fritt fram för landet att nu sabotera andra länders undervattenskablar. Det rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Dmitry Medvedev, Rysslands före detta president och som nu är vice ordförande i landets säkerhetsråd.

Bevisas det att västländerna är ansvariga för sprängningen av Nord Stream så finns det enligt Medvedev inga hinder för Ryssland att förstöra "sina fienders" undervattenskablar.

Svenska Arelion – Tidigare Telia Carrier och som ägs av AP-fondernas egna bolag Polhem Infra – är ett bolag som potentiellt skulle kunna drabbas av en sådan tänkbar attack. Operatören har en hel del sjökabel österut, men enligt PR-chefen Martin Sjögren så är man inte särskilt orolig i nuläget.

- Det är ganska liten risk att en förstörd sjökabel får någon större påverkan på trafiken i näten eftersom de flesta operatörer bygger sina nät med diversitet. Kablarna börjar och slutar vid olika platser. Det är inte ovanligt att fiberkablar går av, både på land och i haven. Det kan hända att någon gräver eller drar ett ankare vid fel ställe, så det finns specialister som relativt snabbt kan reparera en trasig kabel, säger han i en kommentar till Telekomnyheterna.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108