NYHETSARKIVET
26 jun 2023 12:00
Proptivity igång med första projektet ett år efter lansering
Infrastrukturoperatören Proptivity, som backas av investmentbolaget Stronghold Invest, lanserar nu sitt första 5G-nät inomhus i samarbete med Ericsson och fastighetsbolaget Fastpartner. Enligt kommunikationen är Proptivity först i världen som neutral infrastrukturoperatör att lansera ett delat inomhus 5G RAN, som utan avgift kan användas av alla mobiloperatörer.

Dessutom har Proptivity fått med sig Tre som första svenska operatör att ansluta sig till inomhusnätet.

Nätverket använder sig av Ericssons teknik Radio Dot System och används till att börja med i Fastpartners flaggskeppsfastighet på Östermalmstorg, där bland annat Åhléns huserar.

Projektet är också Proptivitys första sedan den officiella lanseringen för ett år sedan.

Men fastighetsägare efterfrågar bättre mobiltjänster inomhus och ser utvecklingen positivt på utvecklingen.

- Det är en enorm möjlighet för dem att locka hyresgäster på ett nytt sätt och erbjuda tjänster med mervärde. Till exempel kan med hjälp av fantastisk inomhus-5G öka sin attraktivitet, exempelvis för företag som snabbt blivit mycket mer digitala i spåren av pandemin, vilket behövs eftersom det finns många tomma fastighetsytor där ute, säger Morgan Curby, marknadschef på Proptivity, till Telekomnyheterna.

Pressmeddelandet från Proptivity hänvisar också till data från WiredScore, ett bolag som jobbar med fastighetsdigitalisering, där det framgår att byggnader med starkare digital infrastruktur och bra mobiltäckning behåller sina hyresgäster längre och har en lägre vakansgrad.

Tre är först med att ansluta sig, vilket operatörens vd Haval van Drumpt kommenterar med att påpeka hur viktigt teknologin är för att öka Sveriges digitalisering snabbare.

Enligt Morgan Curby har Proptivity valt att fokusera på modellen där fastighetsägaren investerar i inomhusnät och operatörer kan koppla in sig utan kostnad.

- Jag ser en stor möjlighet för fastighetsägare att positionera sig med avancerad digital infrastruktur i sina fastigheter men det finns också hög potential för operatörer att paketera om sina tjänster för att till exempel passa för företag som vill gå över till "mobile first" 5G laptops när de nu får tillgång till gigabit hastigheter även inomhus, säger han.

Att Sverige nu är först i världen med ett projekt av det här slaget är en fördel, inte minst med tanke på att vi numera anses vara sämst på att bygga 5G utomhus i världen.

- Vi användare är inomhus 90 procent av tiden men ändå så mäter och pratar industrin alltid om täckning och tjänster utomhus. Sverige må vara sämst på 5G utomhus men vi kan bli bäst på 5G inomhus i stället, säger Curby.

Fler projekt är även på gång.

- Vi håller på och bygger flera hus redan idag och vi har en pipeline på nästan en miljon kvadratmeter, säger Curby, till Telekomnyheterna.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108