NYHETSARKIVET
31 jul 2023 12:49
Telekomnyheterna pekar ut sina vd-kandidater till Telia
Den stora frågan för Telia just nu är såklart vem som ska ta över jobbet som vd och koncernchef efter Allison Kirkby. Därför har vi på Telekomnyheterna tagit fram en lista på några kandidater till jobbet.

Bakgrundsmässigt kan vi konstatera att Allison Kirkby har lagt ett jättearbete på att förenkla och förbättra Telias strukturer för att på så sätt hålla nere bolagets kostnader framöver. Det har inneburit att bolagets kommersiella delar har hamnat på efterkälken, därför tror vi att den vd som Telia nu behöver är en säljare. Det är också en egenskap som stämmer bra med Telias styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer och mycket talar därför för att han kommer att välja någon som är ganska lik honom själv.

Här är Telekomnyheternas kandidater

• Joacim Damgard, västeuropachef för Microsoft
Har gjort en kanonkarriär på Microsoft och nämndes som en av kandidaterna redan när Telia tillsatte Allison Kirkby. Jobbade på Telia 2006-2009 och var bland annat försäljningschef för bredband i Sverige. Därefter var han landschef för Ericsson i Thailand och Storbritannien innan han började på Microsoft.

• Patrik Hofbauer, vd för Svenska Spel
Har lång erfarenhet från både tv och telekom och var dessutom den vd som tog över efter Lars-Åke Norling på Telenor Sverige. Efter det har han varit vd för Svenska Spel sedan 2018, vilket borgar för att han har fått lära sig allt om att driva statligt ägd verksamhet.

• Jenny Lindqvist, marknadsområdeschef på Ericsson
Utsågs tidigare i år till årets kvinnliga ledare på Telekomgalan och har en fantastisk karriär på Ericsson i bagaget. Så sent som i februari i år tillträdde hon som chef för Ericsson i Europa och Latinamerika. Hon har dessutom varit globalt kundansvarig för Telia vilket gör att hon har en god insikt i operatörens verksamhet och utmaningar.

• Anna Mossberg, styrelseproffs
Även om Anna Mossberg har dragit sig tillbaka från de operativa rollerna så är hon bara 51 år gammal och har gott om energi och kunskap för att ta sig an Telia. I dag sitter hon i styrelserna för Swisscom, Swedbank, Orkla och Volvo Cars. Hon har dessutom jobbat i många år på Telia och Deutsche Telecom och Google, så hon kan branschen och dess utmaningar.

• Lars-Åke Norling, vd Nordnet
Lars-Åke var vd för Telenor Sverige åren 2009-2014 och har den fantastiska kombinationen av kunna både teknik och affärer. Efter åren på Telenor Sverige har han haft flera internationella operatörs vd-jobb och är sedan 2019 vd för Nordnet, som han har tagit till börsen. Han sitter dessutom i styrelsen för Tele2 sedan 2018.

• Åsa Tamsons, affärsområdeschef på Ericsson
Tidigare partner på Mckinsey och affärsområdeschef på Ericsson sedan 2018. Sitter på mängder av strategisk kunskap framförallt när det gäller innovation för operatörsmarknaden. Kanske brister hon erfarenhetsmässigt i och med att hon inte har någon arbetslivserfarenhet från operatörssidan.

• Telekomnyheternas joker: Nicholas Högberg
Med tanke på att Telia behöver få fart på försäljningen så är Tres tidigare vd Nicholas Högberg en joker som skulle passa när det kommer till att få fart på försäljningen och att samtidigt bygga en stark kultur inom bolaget. Han är dessutom en vd som bolaget skulle kunna få på plats mycket snabbare än många andra alternativ då han just nu inte har något operativt uppdrag.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108