NYHETSARKIVET
31 jul 2023 12:52
Mats kommenterar: En snabb vd-rekrytering ett måste för Telia
Telias aktie är på sin lägsta nivå någonsin och bolaget står utan både permanent vd och CFO. Man kan lugnt säga att läget för operatören hade kunnat vara bättre.

Beskedet om Allison Kirkbys sorti från jobbet som vd och koncernchef för Telia kom egentligen inte som någon överraskning. Hennes namn har florerat i flera stora internationella vd-rekryteringsprocesser under våren och redan den 16 januari i år skrev jag en krönika med rubriken "Kommer Kirkby att överleva 2023?".

Men det faktum att bolagets CFO Per Christian Mørland sade upp sig i våras och att Telia har tagit in Millicoms tidigare finansdirektör som tillförordnad CFO med start i september och åtminstone ett år framåt, visar att man inte ser en snabb lösning på den posten. Och det faktum att ett bolag som Telia står utan permanenta lösningar för såväl vd och finansdirektörsjobben innebär ett stort avbräck för bolagets kontinuitet och långsiktiga strategi.

Även om Allison Kirkby inte har varit börsanalytikernas stora favorit när det Telia-aktiens utveckling så innebar hennes besked i dag inte heller något glädjeskutt. Tvärtom har aktien rasat ytterligare närmare 4 procent nu på förmiddagen.

Att Allison Kirkby tar över jobbet som vd och koncernchef för BT känns som ett naturligt steg för såväl henne som för BT, inte minst eftersom hon har suttit i bolagets styrelse sedan mars 2019 och är väl insatt i bolagets strategier. Dessutom får hon nu, efter tio år, äntligen bo nära sin familj.

Telekomnyheterna säger grattis till Allison och BT.

Till Telias styrelse säger vi: Sätt fart!!!

Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108