NYHETSARKIVET
20 nov 2023 13:28
Mats kommenterar: Är 350 000 per byggnad rimligt?
Den lilla byn Närsen, i skogen närmare 4 mil söder om Vansbro i Dalarna, ska få fiber. Det handlar om sammanlagt 20 byggnader som har beviljats ett bredbandsstöd på 7 miljoner kr, vilket motsvarar 350 000 kr per byggnad.

Jättebra för den svenska fiberstatistiken.

Men är det här samhällsekonomiskt rimligt?

De senaste sju åren har det sålts fyra fastigheter i Närsen enligt Hemnets statistik. Snittpriset på de här fyra fastigheterna har ligger på strax under 500 000 kr. Den dyraste såldes för 630 000 kr i november förra året. Nu ska de alltså få bredband som staten i snitt subventionerar med 350 000 kr och förmodligen bidrar Vansbro kommun också med en slant.

Det är med andra ord inte orimligt att gissa att de 20 byggnaderna i Närsen kommer att få fiber som kostar samhället lika mycket som de aktuella husen är värda.

En snabbkoll på mobiloperatörernas hemsidor visar att Tele2, Telenor och Telia erbjuder 4G-täckning i Närsen. Samtliga byggnader borde därmed kunna få hyggliga bredbandstjänster med hjälp av befintliga mobilnät.

Jag har inte själv svaret på frågan, men var går rimlighetsgränsen för bidrag till fiber i en tid när vi har mobiltäckning med helt okej överföringshastighet och bredband via satellit för någon hundring mer i månaden.

Borde vi inte sätta någon gräns? Själv tycker jag att det är vansinnigt med fiber till alla byggnader i landet. Har vi ens frågat de svenska hushållen hur många som egentligen vill ha fiber?

Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108