NYHETSARKIVET
21 nov 2023 13:44
Så tycker branschen om en gräns för bredbandsstöd
1. Är det rimligt att samhället ska betala fiberanslutningar för mer än 350 000 kr per byggnad på landsbygden där fastigheterna har ungefär samma värde och det redan finns 4G-täckning?

2. Skulle det vara rimligt att sätta en gräns för hur mycket samhället subventionerade en enskild fiberanslutning? Var skulle denna gräns i så fall sättas?

• Stadsnätsföreningens vd Mikael Ek:
1. Från Stadsnätsföreningens sida anser vi inte att det går att värdera behovet av en fiberanslutning genom att enbart titta på en enskilds fastighetsvärde eller anslutningskostnad. Det bör i stället vara samhällets behov av fibernät till det enskilda området som behöver vägas mot att det inte byggs ut någon fiber.

2. Nej det vore inte rimligt, det kan finnas behov av att exempelvis nå ut med välfärdstjänster till boende i samma område, eller fiberansluta mobilmaster för att förbättra mobilnätet ytterligare som gör att investeringen för att ansluta fastigheten snabbt blir lönsam.

• Tre, Per Stigenberg, teknikdirektör
"Det är inte rimligt att särbehandla fast anslutning på detta sätt och med dessa summor samtidigt som det i många stycken finns bättre alternativ med mobil uppkoppling som inte subventioneras överhuvudtaget utan där operatörerna istället genom licensvillkor tvingas stå för alla kostnader för utbyggnad i områden där det bor betydligt färre individer än i Närsen. Det är dags att tänka om i de här frågorna."

• Telia Sveriges CTO Staffan Åkesson
1."Ett hållbart digitalt samhälle förutsätter att alla har tillgång till bra, stabil och säker uppkoppling. För att nå denna målsättning krävs en mix av tekniska lösningar, dvs både fiber och mobilt. Det är orimligt att staten ensidigt stödjer en teknisk lösning när det finns alternativ som är både bättre och mer kostnadseffektiva. Det finns exempel på stödberättigade områden som till och med har 5G-täckning med god kapacitet, men inte ens där beaktas det mobila nätet som ett alternativ till fiber.

2. Det viktiga är att det görs en bedömning i varje enskilt fall av vilken lösning som är mest kostnadseffektiv. Statligt stöd bör inte nödvändigtvis vara förstahandsalternativet när det gäller att få bredbandsstäckning respektive mobiltäckning i hela landet. Det finns fler verktyg att tillgå, t ex incitament/rabatter i spektrumauktioner."

• Tele2, Carl-Johan Rydén, chef för samhällskontakter:
”Det är en intressant frågeställning om huruvida det finns en övre gräns för hur mycket stödpengar som en enskild byggnad ska få ta i anspråk. Den avvägningen behöver emellertid regeringen göra när den dels sätter upp politiska mål för fiberutbyggnad, dels beslutar om villkor för statligt stöd till fiberutbyggnad. Dessa frågor hänger ju ihop. Vårt fokus som marknadsdriven operatör är i stället vilka kommersiella investeringar som i det enskilda fallet är rimliga.”

• Telenor, Jimmy Ahlstrand, Chief Corporate Affairs and Strategy Officer
"Det är rimligt att samhället bidrar där de kommersiella krafterna inte mäktar med och då med en teknik som är samhällsekonomiskt effektiv. I dag är bredbandsstödet utformat endast för fiberteknik, trots att det finns trådlösa tekniker som borde kunna ge en fullgod uppkoppling till lägre kostnad. Detta är något som Telenor redan påtalat för politiker och som förhoppningsvis ändras med en ny konnektivitetsstrategi".

• Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, kommentar av verksamhetschef Terese Bengard:
"Först och främst kan man inte jämföra 4G med fiber. Det är som att jämföra en grusväg med en motorväg. 5G kanske kan vara lite närmare men inte heller jämförbart, och det finns andra tekniker som FWA som är mobilt bredband. Däremot har vi sett att driftskostnader på sådana lösningar blir dyrare i längden så det kan ändå vara mer ekonomiskt på lång sikt att bygga fiber. Satellit är en mycket dyr lösning men kan behövas i vissa områden som det är omöjligt att gräva i.

När bynät/fiberföreningar byggt egna nät har det också visat sig bli ”billigare”. Så man kan granska hur detta är tänkt och uträknat till dessa fastigheter.

Det finns mycket material bl a på Bredbandsforum, SSNF, Global connect, bl a om detta med folks vilja att koppla upp sig. Som absolut skiljer sig. Men så var det med telefoni och el också. Innan man inser hur vikigt det kommer vara.

Sen kan man ifrågasätta sättet vi byggt ut på, det har vissa fall blivit billigare men det innebär att några delar kommer kosta mer (jämförmed apoteksreformen) så på det stora hela sammantaget tycker vi att målet om 100% täckning ska uppnås och att det därför är rimligt.

Det är rimligt att alla ska kunna ha tillgång till fiber, likaväl som vi byggt el, telefon och VA-lösningar till alla hushåll."
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108