NYHETSARKIVET
20 dec 2023 12:26
Julserien: Accenture vill se svensk kraftsamling kring 6G
Bengt Nordström, managing director på Accenture Sweden, lyfter i sin spaning i Telekomnyheternas julserie fyra händelser som präglat året inom telekommarknaden. Bland annat spås Ericsson nu blir en nyckelspelare inom utvecklingen av Open RAN. Dessutom anser han att branschen måste fundera över hur nätinvesteringar ska finansieras framöver.

Vilka ser du som de viktigaste händelserna på telekommarknaden under 2023?
Ur det globala perspektivet tycker jag att det finns 4 händelser som sticker ut:

1) Den snabba utbyggnaden av 5G i Indien där det beräknas finnas 130 miljoner 5G abonnemang i slutet på detta år och uppskattningsvis 860 miljoner vid 2029. Det innebär i genomsnitt en hel svensk mobilabonnemangsstock per månad i tillväxt under 7 år! Räkna med mycket 5G-innovation av produkter och tjänster från Indien framöver.

2) Det snabbaste genombrottet för en ny tjänst i antalet användare någonsin. Vi pratar Chat-GPT, 100 miljoner användare på 60 dagar kan inte ha fel. Viktig del av CSP:rs och NEP:ars strategier redan nu.

3) CSP:rnas utmaning med att de stora 5G investeringarna ännu inte har lett till ökade intäkter vilket skapat lönsamhetsproblem genom hela mobil-värdekedjan.

4) Det nyligen aviserade avtalet mellan Ericsson och AT&T som gör Ericsson till huvudleverantör på RAN över nästa 5-årsperiod. Marknaden försöker sätta sig in i och förstå affären men några saker sticker redan ut. Ericsson slipper Nokia som konkurrent för ny utbyggnad men får i stället en rad nya konkurrenter (eller partners kanske) från Open RAN-ekosystemet. Ericsson som tidigare varit negativa till Open RAN blir nu en av nyckelspelarna kring den standardens utveckling. Trots att förhandlingar pågått i närmare ett år med många personer inblandade så uppstod inga läckor kring affären förrän dagarna precis innan den blev officiell.

Vad har varit era största framgångar under året?
Många olika framgångar men jag vill speciellt nämna Generative AI där Accenture investerat stort och där vi redan har många konkreta fall där G-AI används, tex. inom CRM för CSP:r. Otroligt spännande område med snabb tillväxt och goda resultat.

På vilket sätt har den pågående lågkonjunkturen påverkat er verksamhet?
Jag får hänvisa till den publika information från Accenure IR men kan ändå nämna att vi lägger stort fokus på tjänster som accelererar våra kunders automatiserings och digitalisering-resa i syfte att de ska kunna vara mer datadrivna i sin verksamhet. Där ligger framtiden.

Vad tror du kommer att bli de viktigaste frågorna för telekombranschen under 2024?
Det är hög tid för mobilbranschen att på allvar börja fundera på hur nätinvesteringar ska finansieras framgent. Vi är i en situation där de flesta CSP:r i världen har mycket låg eller negativ avkastning (ROIC) på sina stora investeringar i nät och IT. Samtidigt räcker dessa stora investeringar inte till för att bygga nät som stödjer de avancerade tjänster som industrin pratat om under många år. Det krävs helt nya grepp för att undvika att mobilt höghastighetsbredband bara blir en "best effort" tjänst utomhus i tätort för privatkunder.

Min egen önskan skulle vara en kraftsamling i Sverige från politiker, myndigheter, leverantörer och operatörer där vi siktar på att bli ledande på utveckling och tillämpning av 6G.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108