Sveriges digitala infrastruktur är bra nog för tv-serier och kattvideor men är inte tillräckligt duglig vid en kris. Internet är en samhällskritisk infrastruktur men byggt på kommersiell basis som inte prioriterar robusthet, skriver Netnods vd Karin Ahl och säkerhetschef Patrik Fältström i en debattartikel i DN.
"Är den digitala infrastrukturen robust nog för samhällsnyttan som levereras? Svaret på den frågan är nej för oss som arbetar med digital infrastruktur. Nätet fungerar så länge en skogsbrand, ett jordskred eller en brinnande tankbil inte klipper en primär fiber ute i landet. Eller så länge en utländsk aktör inte vill sabotera internet. Ett scenario som gått från att passa bra i en spännande roman till att vara en realitet över en natt. På senare tid har inte mindre än två sjökablar skadats i Östersjön", skriver de i artikeln.
Målet att erbjuda uppkoppling till en majoritet av befolkningen måste kompletteras med en målsättning som omfattar robusthet också. Utmaningen är dock att robusthet inte är ekonomiskt, vilket är ett problem för en marknad där det brukar investeras utifrån kommersiella premisser.
"Det finns ingen marknad för det extra skydd vi behöver. Detta har lämnat Sverige med en infrastruktur som är god nog för tv-serier och kattvideor. Men inte robust nog vid kris för att säkra sjukvård, finansiella tjänster och möjligheten att effektivt kunna kommunicera med medborgarna", skriver Ahl och Fältström.
Artikelförfattarna lämnar ett antal rekommendationer som bör prioriteras, där några baseras på lärdomar från kriget i Ukraina. Allra viktigast är att vara förberedd och bygga robust nu, för när hotnivån stiger är det för sent.
"Sverige behöver använda sig av den fria marknaden och sätta incitament som skapar en vilja att bygga robust. Det handlar om att kravställa och belöna robusthet på politisk nivå, att ta de kostnader som följer av att bygga robust. Det vi pratar om är inte individers anslutning till internet, vilket kan ske med bland annat fiber, mobiltelefon och satellit som Starlink, utan högkapacitetstjänster till datacenter eller förbindelser mellan olika städer", skriver de.
Andra prioritetsområdet är att säkerställa att det finns flera olika vägar för internettrafiken. Helheten ska inte kunna påverkas om en fiber eller förbindelse försvinner.
"Vi förespråkar en blandmodell, där helhetsansvar för nationella fibersträckningar tas av det offentliga, och att samhällsviktiga aktörer på regional och lokal nivå upphandlar och tar kostnaden för sitt och samhällets behov", uppger Ahl och Fältström.