Det kommunala bostadsbolaget Halmstad fastighets AB (HFAB) hävdar i ett nytt yttrande till kommunikationsoperatören iTux stämning att bolaget hela tiden haft stöd att göra en direktupphandling med Halmstad stadsnät AB (HSAB), helt i enlighet med undantaget för internupphandling.
Bostadsbolaget hävdar också att det därmed inte skett någon lagöverträdelse och att det inte begåtts upphandlingsrättsliga fel.
Som Telekomnyheterna tidigare rapporterat har Tele2-ägda KO:n iTux efter en långdragen konflikt med HFAB tagit ärendet vidare till tingsrätten i Halmstad och kräver det kommunala bolaget på bland annat 40 miljoner kr för påstådd utebliven vinst. HFAB direkttilldelade ett KO-avtal till Halmstad stadsnät, vilket iTux ville överpröva. Bostadsbolaget har därefter förlorat i förvaltningsrätten i Malmö, kammarrätten i Göteborg samt i Högsta förvaltningsdomstolen, varför tilldelningen av avtalet till Halmstad stadsnät ogiltigförklarades.
Som bevis för att förutsättningarna för undantaget för en internupphandling och så kallade horisontella interna anskaffningar varit uppfyllda har HFAB bifogat bilagor som visar hela koncernstrukturen i båda kommunala bolagen samt årsredovisningar.
"Av resultaträkningen i HFAB:s årsredovisningar framgår att enbart hyresintäkter uppgick till långt över 80 procent av den totala omsättningen de tre år som föregick det år tilldelningen av KO- och Serviceavtalen skedde (2021). Då hyresintäkter härrör från den verksamhet som tilldelats HFAB från Halmstads kommun ska det betraktas som intern omsättning enligt verksamhetskriteriet, vilket innebär att mer än 80 procent av HFAB:s verksamhet utförs för Halmstads kommuns räkning (vilket i sin tur är det som erfordras för att verksamhetskriteriet ska betraktas som uppfyllt)", framgår det av yttrandet från HFAB:s juridiska ombud.
Halmstad fastighet tillbakavisar också de tidigare domarna som gått bolaget emot och menar att de inte tittat på samtliga omständigheter gällande konkurrens- och marknadsförhållanden.
Precis som vid tidigare yttrandet vidhåller HFAB också att iTux inte lyckats bevisa att KO:n sannolikt kunde tilldelats ett KO- och serviceavtal.
"HFAB kan därför självt inte uppge hur upphandlingskriterierna hade utformats vid en sådan hypotetisk upphandling. Vidare är det förvisso inte otänkbart att flera leverantörer hade deltagit i upphandlingen, men det är i allra högsta grad oklart vilka och hur dessa anbud hade sett ut. Dessa omständigheter har i tidigare avgöranden föranlett att sannolikhetskravet inte har uppnåtts. iTUX antaganden är gissningar.
Det åligger alltjämt iTUX att bevisa orsakssambandet mellan skadan och upphandlingsfelet, samt den uppkomna skadans storlek", enligt yttrandet.
Kommunikationsoperatören iTux har i ett eget tidigare yttrande pekat på att näthyran i det nu ogiltigförklarade avtalet understeg marknadsvärdet, men här menar HFAB att den aktuella marknaden är oreglerad och att det inte finns ett marknadsmässigt värde beträffande näthyran.