När Tele2 i början av året offentliggjorde att man skulle göra en procentuellt lika stor neddragning som Telia gjorde under förra året var det nog många som räknade med att operatören skulle gå snabbt och hänsynslöst fram. Men tvärtemot Telia, som rev av plåstret på bara tre månader, stannar Tele2 upp efter den första vågen av uppsägningar för att analysera hur den resterande processen ska ske vilket förmodligen är klokare i ett längre perspektiv.
Man kan, utan överdrift, säga att Telias neddragning på 3 000, skedde med grova yxhugg i organisationen. Förutom de 3 000 som fick gå hem mindre än tre månader efter beskedet om att det skulle ske en neddragning, så omplacerades 2 000 anställda till nya uppdrag.
I dag har det gått lite mindre än tre månader sedan Tele2:s vd Jean Marc Harion aviserade ett sparpaket som innebär att organisationen ska minskas med 600-700 heltidsanställda. Operatören har redan kommit en bra bit på väg då lite drygt 450 anställda har fått lämna bolaget samtidigt som man nyligen sjösatte sin nya organisation.
Men Tele2 stressar inte med de återstående 150-250 uppsägningarna. Tvärtom lägger man ett stort värde i att analysera var dessa ska ske för att ge bäst effekt. Processen behöver inte vara klar förrän vid årsskiftet och uppenbarligen tänker operatören att det är bättre att göra rätt än att göra snabbt.
Därmed återstår frågan om vi kan skriva: "Fort och fel. Det är Telia", eller om även de har gått rätt väg även om de gjorde det på ett annat sätt. Imorgon presenterar Telia sina kvartalssiffror för Q1 och då lär vi få en fingervisning om hur framgångsrika neddragningarna har varit.
Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna