De nya storkunderna Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket samt en icke namngiven stor kortbetalningsaktör har blivit en initialt dyr affär för DGC. Därför har operatörens rörelsemarginal sjunkit från den nivå på runt 12 procent där den legat de senaste åren, till 8,6 procent under Q2 i år.
Som vi tidigare kommunicerat ska vi nu i det tredje kvartalet leverera datakommunikation till Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Domstolsverket. Till alla dessa tre kunder ska vi leverera fiberförbindelser med höga kapaciteter, redundans och avancerad kryptering och det innebär mycket arbete och relativt stora investeringar. Vi passar samtidigt på att uppgradera vår nätinfrastruktur för att kunna vara proaktiva i den höga efterfrågan på fiber som nu präglar datakommunikationsmarknaden. Marginalen minskar då vi bygger upp vårt nät i snabbare takt än vad intäkterna växer, tillväxten inom Datakommunikation var bara 2 procent detta kvartal. Vi har helt enkelt en obalans mellan leveranskostnader nu och intäkter som kommer senare, skriver Jörgen Qwist, vd för DGC, i en kommentar till resultatet.
När det gäller leveransen till den icke namngivna kortbetalningsaktören så har DGC tvingats ta in flera externa konsulter för att klara affären.
Samtidigt tappar man en av sina viktigaste IT-driftkunder, Imtech, som ser över sin sourcingstrategi samtidigt som det holländska moderbolaget begärt konkursskydd. Imtech står i dag för cirka 3 procent av DGC:s totala omsättning.
I samband med en analytikerkonferens tidigare i dag förutspådde Jörgen Qwist att DGC kommer att ha ett pressat resultat även Q3 i år, för att sedan förbättra det igen under det fjärde kvartalet.