Com Hem sparar inte på sin kritik mot Datalagringsutredningen. Det framgår av det yttrande som Telekomnyheterna har tagit del av.
Bland annat kritiserar man att utredningen inte vill ha någon oberoende granskning av uppgiftsutlämning.
Faktum är att Datalagringsutredningen väljer att bortse från varje potentiell åtgärd som skulle innebära en oberoende granskning av det löpande uppgiftsinhämtandet, vilket är anmärkningsvärt, skriver Com Hem som även pekar på att utredningens trovärdighet blir lidande av det faktum att det inte finns något underlag till påståendena att de utlämnade datalagringsuppgifterna är till stor nytta och att den aldrig varit oproportionerlig.
En genomgående svaghet i utredningen är att de resonemang som förs och de slutsatser som presenteras i hög grad baseras på uppgifter från de brottsbekämpande myndigheterna. Det konstateras bland annat att uppgiftsinhämtningen lett till beaktansvärd nytta i den öppna polisens och Tullverkets verksamhet och att det inte i något fall kunnat konstateras att inhämtningen varit oproportionerlig. För det första ska sägas att det är självklart att myndigheterna själva uppger att de hanterar uppgiftsinhämtningen på ett balanserat och rättsäkert sätt. Det är också en självklarhet att myndigheterna försvarar sina intressen och rätten att ta del av information från operatörerna. Problemet är att det inte finns något annat underlag som styrker utredningens redovisade slutsatser, vilket naturligtvis påverkar trovärdigheten för Datalagringsutredningen, skriver Com Hem.
Com hem får i dagsläget 1-3 ärenden per dag, bara från polisen, vilket innebär närmare 1 100 ärenden per år, som rör utlämnande av trafikuppgifter.
Vill du läsa Com Hems yttrande så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se (endast för prenumeranter).