Telekombranschen måste våga kliva utanför sin comfort zone och inspireras av framgångsrika start ups i sitt förhållningssätt till digitaliseringen. Det konstaterar Erik Kruse, Strategic Marketing Manager and Networked Society Evangelist på Ericsson, som inledde Terminsstart Telekom på Grand Hôtel i Stockholm i dag.
Gillar man förändring så lever man i de bästa av tider just nu. Vad vi producerar, hur vi producerar och var vi producerar det förändras. Därför måste alla företag förstå digitaliseringen och hur den i sin tur förändrar konsumtionsmönster, säger Erik Kruse.
Vi har nu möjligheten att gå från en produktorienterad till en tjänsteinriktad industri och som företag har man ett val att göra, konstaterar han. Ska man utveckla men vidhålla den befintliga affären eller ska man våga släppa sargen och ge sig in i branscher och affärsområden som är helt nya?
Start ups visar vägen i många branscher nu genom att skapa en on demand-bekvämlighet där konsumenterna vänjer sig på att få det de vill ha inom en timme. Detta blir disruptive för traditionella företag som måste förhålla sig till konsumenternas nya krav. Detta har vi bland annat sett i mediebranschen, där helt nya spelare som kommit från ett annat håll har blivit vinnarna, medan traditionella spelare har svårt att hantera den digitala transformationen, säger Erik Kruse.
Uber är ett annat exempel, menar han. Ett företag som helt förändrat taxibranschen, vilket är ett bevis på att människor som inte jobbar inom den branschen ändå kan erbjudas samma upplevelse tack vare möjligheterna med ICT.
Vad gäller telekomsektorn så sitter vi på väldigt många resurser och måste fråga oss om vi har möjligheten att förflytta oss och vara disruptiva inom helt nya branscher, eller om vi ska utnyttja ICT och skapa ett helt nytt värde i den egna branschen. Ska man vara sina befintliga abonnenter trogna eller ska man våga frångå sin befintliga affär och skapa tjänster utanför? I USA börjar operatörerna diskutera dessa frågor alltmer, är lite piggare och går in i nya branscher som exempelvis sjukvård, säger Erik Kruse och avslutar:
Sverige har enorm innovationskraft och många start ups så jag tror att innovationen finns, men ledningen måste ändra mind set och våga testa att starta något nytt och låta det växa utanför den egna organisationen. Viktigast är att komma igång.