NYHETSARKIVET
19 okt 2015 11:51
Polisen anmäler Telenor till PTS för trafikdataärende
Polisen vill ha Post- och telestyrelsens hjälp att få Telenor att lämna ut så mycket uppgifter som man vill ha när det gäller spårning av mobiltelefoner. Det framgår av en anmälan från Polisen till Post- och telestyrelsen.

Det polisen är missnöjd med är att Telenor har bestämt sig för att inte lämna ut öppningsvinklar och mastriktningar på celldata där polisen i dag endast får mastens position. Polisen hänvisar i sitt anspråk till Lagen om elektronisk kommunikaiton, där det står att uppgifter som är nödvändiga för lokalisering av mobil kommunikationsutrustning ska lämnas ut.

”Lokalisering av mobil kommunikationsutrustning torde betyda att det är den faktiska mobilen som ska lokaliseras och inte som utfallet blir med de uppgifter som polisen erhåller från Telenor, endast själva mastens position där mobilen är uppkopplad. Genom att ta bort vinklar och riktning så försämras möjligheten att lokalisera kommunikationsutrustningen, vilket leder till att preciseringen uteblir. Polisen får ett mindre exakt värde när positionsdata/lokaliseringsuppgiften analyseras och det i sin tur kan medföra att utredning av ett brott försvåras”, skriver Polisen.

Telenor gör däremot en annan tolkning av lagtexten:

”När det gäller öppningsvinkeln lämnas den inte ut sedan i april på nedan grunder Vår jurist Martin Sjöberg har beslutat efter har granskat lagtexten att cell-id riktning inte är en del av lagringsskyldigheten. De lokaliseringsuppgifter vi har skyldighet att lämna ut är cell-id och dess geografiska placering som genereras i vårt nät. Våra riktlinjer är att anpassa oss efter lagstiftningen och ha en restriktiv policy avseende uppgifter som vi inte är skyldiga att lämna ut. Endast om beslut om tvångsmedel(husrannsakan) mot oss bifogas tar vi fram uppgift på resp. cell-id. Vi tar ut en administrativ avgift på l 000 kr för detta arbete", skriver Telenor i ett e-postmeddelande i december 2014.

Utöver att Telenor inte lämnar ut vinklar och riktningar så protesterar Polisen även mot att Telenor inte kan lämna ut positionsangivelser utanför kontorstid, beroende på att operatörens personal inte är säkerhetsklassad och då inte har behörighet att ta del av den aktuella informationen.

– Telenor Sverige är mycket mån om att följa lagstiftningen på området och vi upplever att vi överlag har ett gott samarbete med de brottsutredande myndigheterna. När är det gäller just frågorna om antennriktningar samt positioneringsuppgifter utom kontorstid kan vi dock konstatera att vi inte gör samma tolkning av lagens krav som NOA, säger Anna Byström, chefsjurist på Telenor Sverige, till Telekomnyheterna och fortsätter:

– Uppgift om antennriktning är per definition inte en trafikuppgift. Vi lagrar det som lagstiftaren preciserar, nämligen cell-ID och cellens geografiska position. För nödfallspositionering utom kontorstid har vi en ambition att hjälpa till efter bästa förmåga, men känner oss både resursmässigt och behörighetsmässig begränsade. Vi ser inte att vi har någon laglig skyldighet att upprätthålla en 24/7 beredskap för utlämning, men fortsätter gärna en dialog om hur vi kan tillgodose de behov som uppkommer i nödlägen.
Hon avslutar med att tillägga:

– Vi välkomnar en prövning av dessa frågor av tillsynsmyndigheten PTS.

Vill du läsa hela anmälan mot Telenor så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se (endast för prenumeranter).
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108