NYHETSARKIVET
8 mar 2016 11:57
Maria Jonsson: Branschen behöver ta större ansvar för jämställdhet
Den svenska telekombranschen har en god medvetenhet kring värderingar och jämställdhetsfrågor, men det krävs ett större ansvar från branschen att inspirera unga tjejer att välja ingenjörsutbildningar. Det säger Maria Jonsson, nätchef på 3, som nyligen utsågs till Årets Kvinnliga Förebild vid Telekomgalan, med anledning av att det är internationella kvinnodagen i dag.

TN: I dag är det internationella kvinnodagen, du har varit med ett tag i den svenska telekombranschen. Hur tycker du att kvinnornas roll och situation i branschen har förändrats under de åtminstone 24 år som du har jobbat inom telekombranschen?

– På det stora hela tycker jag att telekombranschen i Sverige 2016 har en medvetenhet vad gäller värderingar och jämställdhetsfrågor som kanske inte var lika självklar på 90-talet. Det finns en tydligare strävan från de allra flesta företag att uppnå en jämn könsfördelning genomgående inklusive på ledar- och chefspositioner. Det finns ju idag också många duktiga och kompetenta kvinnor även på höga positioner i telekom-Sverige. Men fortfarande är den typiske telekomledaren eller ingenjören en man.

TN: Har telekombranschen något att lära från andra branscher när det gäller kvinnornas roll och jämställdhet?

– Telekom- och IT-branschen behöver ta ett större ansvar i att inspirera unga tjejer att välja ingenjörsutbildningar. Så länge könsfördelningen är fortsatt alltför skev vad gäller sökande till motsvarande utbildningar omöjliggör det en långsiktigt jämn könsfördelning ute på företagen i alla led inklusive i ledar- och chefsroller. Vid rekrytering till ingenjörstjänster på 3 får vi idag i snitt kanske 10-20 procent kvinnliga sökanden.

TN: Hur tror du att 3 som operatör står sig i en jämförelse med andra telekombolag?

– 3 gör ett medvetet och bra jobb med att lyfta fram och ge duktiga medarbetare möjligheter till utveckling och utmanande roller oavsett kön. Samtidigt har vi en bit kvar till en nivå där 50 procent av företagets chefer är kvinnor. Jag gissar att vi är på ungefär samma nivå som andra svenska telekombolag och att vi delar målsättningen att uppnå jämställdhet med en 50/50-fördelning.

TN: Du blev själv prisad som Årets Kvinnliga Förebild på Telekomgalan tidigare i år, hur har det påverkat dig som person?

– Jag blev oerhört glad och hedrad. Samtidigt väckte det också många reflektioner kring att detta pris fortfarande behövs och fyller sitt syfte.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108